Leven en overlijden

‘Beter worden’ gaat verder dan afdwingen dat je de strijd tegen kanker moet winnen…..

We hebben in ons leven eigenlijk maar 2 zekerheden, we worden geboren en we sterven. Met de eerste zekerheid kunnen we goed uit de voeten. Met het tweede vinden we het een stuk lastiger. Ik lees en hoor vaker dat mensen met kanker, hun proces om beter te worden, ervaren als een gevecht tégen kanker en tegen dood gaan. Sommige zeggen na herstel: ik heb de strijd gewonnen. Anderen ervaren dat ze de strijd verloren hebben. Ik realiseer mij hierbij dat artsen onder druk staan, om ervoor te zorgen dat de patiënt de strijd moet winnen. Maar het enige wat ze kunnen is zo goed mogelijk zorg dragen dat de behandeling die ze aanbieden, de juiste zorg is, en afwachten hoe het lichaam hierop reageert.

Het is geen kwestie van winnen of verliezen

Als uitvaartondernemer zit ik regelmatig aan tafel met terminale patiënten en hun familie die het gevoel ervaren, verloren te hebben.

Niemand wil een verliezer zijn, want het impliceert wellicht dat je niet goed genoeg je best hebt gedaan. Het aanvaarden van de naderende dood wordt hiermee nog lastiger. Je geeft de strijd toch niet op? Deze denkwijze zet mensen onder druk en het bevordert ook niet de aanvaarding dat ‘het leven is zoals het is’. Hierdoor komen mensen niet toe aan hun werkelijk gevoelens en beleving van het proces van afscheid nemen met al het leed dat daarbij ervaren en beleefd wordt, maar dat mag er ook zijn. Juist ‘dat het er mag zijn’ werkt helend!

Beter worden, is dus veel meer dan het genezen van een dodelijke ziekte.