Persoonlijke uitvaart, maar wat is dat?

Bestaan er eigenlijk onpersoonlijke uitvaarten? Jazeker die bestaan. Als er uitgegaan wordt van ‘Hoe het hoort’ bijvoorbeeld, herken je weinig persoonlijks van de overledene en de familie. Vanuit de kerkelijke traditie was dit vroeger heel gebruikelijk.

Een persoonlijke uitvaart kenmerkt zich doordat het leven van de overledene en de nabestaanden centraal staan.

En dat lijkt makkelijker dan het is! Ik heb met 3 dochters de uitvaart begeleid van hun moeder. Ze waren duidelijk over hun eigen rol in dit afscheid en die van mij. Aan mij de taak om het logistieke stuk uit te voeren. De invulling van het afscheid deden ze zelf. Eén van de dochters had de muziek uitgezocht met foto’s. Tijdens de voordracht van de sprekers prijkte er een hele mooie, grote portret foto op de wand. Zo was hun moeder voelbaar dichtbij. De muziek paste bij hun moeder. Na het 2e muziekstuk fluisterde de middelste dochter in mijn oor:”Een beetje ongebruikelijke muziek voor een uitvaart, er is geen klassiek bij. Daar hield mijn moeder niet van.” En dat is nou juist wat het helemaal compleet maakt in het afscheid, de muziek te horen die bij je moeder past. Persoonlijk in alle facetten.