Begrafenisondernemer Apeldoorn

 In Opvallend
is dat iemand die je belt voor een uitvaart? Hoe bij de tijds we zijn

Een buurvrouw van mij vertelde laatst dat ze naar de begrafenis was geweest van haar tante in crematorium Heidehof. Toen ik vroeg of haar tante in het familiegraf was bijgezet reageerde ze ontkennend. “Nee”; zegt ze, “mijn tante is gecremeerd”. “Dus het was geen begrafenis maar een crematie!”: antwoord ik. Als ‘beelddenker’ en uitvaartondernemer Apeldoorn kan ik hier maar moeilijk aan wennen. Bij de term begrafenisondernemer zie ik een graf voor me en geen crematorium.

 

Geschiedenis begrafenisondernemer Apeldoorn

Natuurlijk weten we dat de term begrafenisonderneming voort komt uit de tijd dat er nog niet gecremeerd werd. De eerste crematie in Nederland vond plaats in 1914. Dat is meer dan een eeuw geleden. Nu is het percentage crematie bijna 70%. Het begrip begrafenisondernemer is overeind gebleven en mensen hebben uiteraard de keuze of ze begraven of gecremeerd willen worden. Maar de term uitvaartondernemer is passend in deze tijd.

 

Begraafplaats

Zo is er ook een verwarring rondom de term kerkhof. Een kerkhof is een begraafplaats, maar een begraafplaats is geen kerkhof. Toch zeggen veel mensen kerkhof als het een begraafplaats betreft. Zodra er geen kerk op de begraafplaats staat, hebben we te maken met een begraafplaats. Het specifieke aan een kerkhof is uiteraard de binding met de kerk en het geloof. Op een begraafplaats kunnen er ook speciale graven zijn voor verschillende geloven.

 

Een kerkhof is een begraafplaats, maar een begraafplaats is geen kerkhof

Christien Heinsius


Het Landelijke Organisatie van Begraafplaatsen schrijft een mooi artikel: ‘Rusten in gewijden aarde’.

 

begraafplaats of kerkhof

 

Terminologie

Kortom: een begrafenis kan een crematie zijn, en een kerkhof een begraafplaats. Als je de juiste termen gebruikt, geeft dat duidelijkheid. En laten we wel zijn: als we al meer dan 100 jaar cremeren in Nederland, en we staan aan de vooravond van nieuwe wijze van ‘lijkbezorging’, nl resomeren, dan wordt het tijd dat we de termen goed gaan toepassen.


Ik ben een groot voorstander van het gebruik van de juiste terminologie. Daarmee schep je duidelijkheid en zekerheid. Juist nu er zoveel keuze is op welke wijze je afscheid wilt nemen, en er eindeloos veel mogelijkheden zijn, is het belangrijk helder te communiceren.  Zo voorkom je dat de gasten van een uitvaartbijeenkomst de juiste locatie niet kunnen vinden omdat de bewegwijzering niet aansluit bij hun verouderde terminologie.

Begrafenisondernemer Apeldoorn
 Zielskracht Uitvaart, expert in uitvaarten waarin het leven centraal staat.

Recent Posts

Leave a Comment

Contact

Neem contact met ons op.

Not readable? Change text. captcha txt

Begin met typen en kies Enter/Return om te zoeken

Uitvaartkist crematiekist begrafeniskist