Slapeloze nachten, het uitzoeken van een graf

 In Slapeloze nachten

De opluchting en ontspanning was groot nadat de plek voor het graf was uitgezocht.

Het uitzoeken van een graf voor een begrafenis in de nabije toekomst. Ik ben uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek. De betreffende vrouw had slapeloze nachten van het idee dat haar man zou overlijden terwijl ze daar nog niet op voorbereid is. Haar echtgenoot was niet meer in staat bij dit gesprek te zijn.

In het gesprek tekende de contouren zich af van wensen, verwachtingen en uitgangspunten voor de begrafenis van haar man als het zover zou zijn.

Voor mij werd helder dat als deze vrouw vóór het overlijden van haar echtgenoot een compleet
beeld zou hebben van het afscheid en de uitvaart, ze rust zou kunnen vinden door voorbereid te zijn.

Ik bood aan om samen alle voorbereidingen te doen die haar rust zouden bieden. Te beginnen met het samen uitzoeken van een graf.

“Doe jij dat dan”, was haar vraag? “Ja zeker doe ik dat”; was mijn antwoord. Mijn aandacht voor het afscheid en de uitvaart van mensen begint al ver vóór de uitvaart/begrafenis. Ik had een indruk gekregen wat ze precies zocht. Met die voorbereiding ben ik op verschillende begraafplaatsen geweest om mij voor te bereiden op de zoektocht van deze vrouw. De sfeer van de directe omgeving van het graf zou het meest belangrijk zijn verwachte ik. Zo kwam het dat ik een week later met haar en de beheerder, op een begraafplaats rondliep om een plekje te zoeken voor een eeuwig durend 2 persoonsgraf. Ik kan mij heel goed voorstellen dat het uitzoeken van een graf een belangrijke voorbereiding is.

Juist bij een echtpaar is er één van de partners die het graf zal gaan bezoeken na overlijden en je wil graag dat je je partner kan achterlaten op een plek die goed voelt en al een beetje vertrouwd is.

Al lopend, kijkend en voelend kwamen we uit op de plek die aan alle verwachtingen voldeed. Mooie grote stevige bomen, glooiend landschap, zicht op de lucht er boven, en ‘buren’ met natuurlijke grafbedekking.

Rondkijkend en keurend werd duidelijk dat dit de plek zou zijn.

De opluchting en ontspanning was groot nadat de plek voor het graf was uitgezocht.

Recent Posts

Leave a Comment

Contact

Neem contact met ons op.

Not readable? Change text. captcha txt

Begin met typen en kies Enter/Return om te zoeken

Begrafenis of Crematie