Als er iemand overlijdt, komt er heel wat af op de naaste kring van betrokkenen. De nabestaanden voelen zich vaak overspoeld door emoties en praktische vragen.

Wat moet er allemaal gebeuren? Welke keuzes zijn er; welke wensen had de overledene en hoe gaan we daarmee om? Wat kunnen en willen we zelf doen? Waar willen we hulp bij?

Je bepaalt zelf de gewenste begeleiding; wij brengen dat met jou in kaart en je krijgt van ons binnen 24 uur ook een bijbehorend kostenoverzicht.

Ook wanneer er voorafgaand aan het overlijden nog geen contact is geweest met ons geeft Zielskracht Uitvaart rust en helderheid in het gewenste ritme om een goede laatste verzorging en uitvaart te realiseren. Je mag daarbij vertrouwen op onze ervaring en expertise èn vooral op het aansluiten bij wat in het moment gewenst en nodig is. Dat kan, want Zielskracht staat voor helderheid. Het is onze ervaring dat voor een door ons verzorgde uitvaart totaal tussen 8 en 12 duizend euro wordt uitgegeven. Als er een uitvaartverzekering is, is een deel daarvan verzekerd.

In deze situatie biedt Zielskracht Uitvaart begrip, daadkracht en een helder advies. Een vast contactpersoon met gedegen kennis van alle mogelijkheden begeleidt het hele proces en helpt de keuzes te maken die passen bij jouw situatie. Zo bepaal je zelf de gewenste begeleiding.

Rust rond het sterfbed
Opbaren Christien Heinsius

Voorbereiding bij leven

Minder bekend is de mogelijkheid een uitvaart al bij leven met mij, Christien Heinsius voor te bereiden. Mensen kiezen hier voor in een periode van afnemende gezondheid, maar ook omdat ze gewoon stilstaan bij de eindigheid van het leven.

Het geeft vaak rust te weten dat de nabestaanden goed achterblijven, en dat duidelijk is verwoord wat je zelf belangrijk vindt. Ook een gevoel van verbondenheid kan tot uitdrukking komen in de wens het toekomstige afscheid samen voor te bereiden. En vele nabestaanden voelen zich gesterkt als ze weten dat de begrafenis of crematie aansluit bij de wensen van de overledene.

Toch is het niet altijd eenvoudig om zo’n tijdige voorbereiding te realiseren. Het toekomstperspectief van iemand die zijn afscheid zelf graag (deels) wil vormgeven is nou eenmaal anders dan dat van de toekomstige nabestaanden. Juist dan is het ook voor de familie waardevol als het contact met Zielskracht Uitvaart al gelegd is.

Voor beiden ben ik gesprekspartner en ik kan bruggen bouwen indien dit nodig is. Dat wat nu nog besproken en uitgesproken kan worden blijkt direct helend te werken op de gemoedsrust.

Ik merk dat een voorbereiding van een uitvaart ontspannend werkt voor de familie. Niet alleen in hoe de uitvaart er wellicht uit zal gaan zien, maar met name de geruststelling dat ze weten wie er komt en dat dit vertrouwd voor ze is. Als mensen een goed gevoel bij mij hebben en de begeleiding in mijn handen willen geven komt er een rust over de familie. En dat is vaak een geruststelling voor de stervende. De situatie van een aankomend sterven voelt al zo onvertrouwd. De nabestaanden gaan een nieuwe werkelijkheid tegemoet, dan kan ik als vertrouwde gids en begeleider helpen herinneren, invullen, aanvullen daar waar de ander het wellicht even kwijt is. En ook kan checken of het nog klopt omdat de situatie anders is na overlijden.

Ik bied houvast en rust voor nabestaanden en dat is goed voor de zielenrust.

Bij het begeleiden van uitvaarten merk ik dat ik het meest van toegevoegde waarde kan zijn als ik degene die gaat overlijden en zijn/haar omgeving, familie en of vrienden al heb ontmoet in een eerder stadium.

Dan kan ik zien en ervaren wat er nodig is, wat de wensen zijn van de stervende, maar ook waar het wellicht schuurt in de wensen en verlangens van anderen. Ik kan mijn coachende – of bemiddelende rol inzetten om zodoende iedereen de gelegenheid te bieden om afscheid te nemen.

En natuurlijk zijn er ook situaties waarin je niet van te voren een overlijden aan ziet komen en waarbij dat plotseling gebeurt. Dan laat ik me ook graag uitnodigen om samen te ervaren of ik de juiste persoon ben om de uitvaart te begeleiden.

Overlijden... Wat te doen?

De uitvaart

Op de dag van de uitvaart is een professionele organisatie van belang, zodat nabestaanden erop kunnen vertrouwen dat alles naar wens verloopt en dat iedereen goed ontvangen en begeleid wordt.

Ik begeleidt de uitvaart naar wens zichtbaar of op de achtergrond vanuit de vraag: wat kan ik betekenen voor de nabestaanden en voor uw gasten. Van tevoren zijn daar heldere afspraken over gemaakt.

 

Daarnaast hebben we de invulling van het afscheid met elkaar voorbereid. Ik houd de vinger aan de pols en ben alert om onverwachte situaties soepel op te vangen.

Na de uitvaart

Na de uitvaart bekijken we samen waar er behoefte aan is, en wat we daarin kunnen betekenen. Uiteraard kijken we terug, maar zeker ook vooruit. Het vooruitkijken doe ik ook voor diegenen waarvan ik de uitvaart niet heb verzorgd.

Ook in deze fase kijk ik mee welke informatie en of zorg- en dienstverlening er nodig is. Er zijn vele vormen van zorg na een overlijden die aangesproken kunnen worden. Je staat er niet alleen voor.

Vergeet-me-nietje

Verzekering

Heel wat uitvaartverzekeringen zijn gekoppeld aan een uitvaartonderneming.

Dat het ook mogelijk is de uitvaart door een andere ondernemer te laten verzorgen, is niet bij iedereen bekend. In de polisvoorwaarden staat welke keuzevrijheid er is. Wie zijn hoofd niet naar ‘de kleine lettertjes’ heeft staan, kan mij vragen dit na te gaan bij de verzekeraar.

Kosten

Uitvaartkosten zijn afhankelijk van de keuzes die gemaakt worden.

Het is mijn ervaring dat voor een door mij verzorgde uitvaart totaal tussen de 8 en 12 duizend euro wordt uitgegeven.

Ik vindt het heel belangrijk helder te zijn in financiële consequenties van keuzes die je maakt voor het afscheid. Daarom maak ik vooraf een uitgebreide voorlopige kostenopgave. Zo houdt je zelf de regie.

Contact

Neem contact met ons op.

Not readable? Change text. captcha txt

Begin met typen en kies Enter/Return om te zoeken